StellingUitje laat u een onderbelicht stuk Nederlandse geschiedenis, vlak buiten Amsterdam, ervaren.
Het avontuur zit hem in het bezoek aan geheimzinnige ondergrondse ruimten, waar honderden mannen met elkaar moesten leven en slapen om het land te verdedigen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Fort bij Abcoude

Fort bij Abcoude is opgeleverd in 1885 en daarmee een van de eerst gebouwde forten van de Stelling van Amsterdam. Het ligt in het zuidoostelijke deel van de Stelling en wordt gekenmerkt door haar groene karakter.

  • ontvangst met koffie en thee (aanvang 10.00 uur)
  • korte presentatie over de Stelling
  • rondleiding
  • lunch

De lunch wordt vanaf 12 uur op het fort gebruikt; bij mooi weer buiten in de schaduw van de bomvrije kazerne en bij minder goed weer in de sfeervol verlichte munitielokalen.

Militaire Drinkwatervoorziening

De Militaire Drinkwatervoorziening in Amsterdam-Sloten was een van de extra voorzieningen om bij een vijandelijk beleg voldoende drinkwater en voedsel te hebben.
Hier wordt vanaf 13.30 uur een gezamenlijke rondwandeling gemaakt waarbij een gids op een aanstekelijke manier uitlegt wat u ziet en waar het voor moest dienen.

Schootsveld Fort bij Veldhuis

Langs de snelweg A9 wordt een korte stop gemaakt en wordt het schootsveld en inundatieterrein voor Fort bij Veldhuis aan u uitgelegd. U ziet het fort, zoals een vijandelijke soldaat het zou zien.

Fort bij Spijkerboor

In de beroemde droogmakerij De Beemster ligt onder andere het Fort bij Spijkerboor dat in 1913 is opgeleverd, vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het ligt in het noordwestelijke deel van de Stelling en heeft een van de twee nog aanwezige pantserkoepels in Nederland.

  • rondleiding
  • niet alcoholische drank

Extra's

Desgewenst kan het programma aangepast worden met bijvoorbeeld een workshop in plaats van een rondleiding of een bezoek aan een andere locatie. Maar ook is extra catering mogelijk zoals een welkomstsnack en -drankje, luxe barbecue met priv├ękok en drankenarrangement.

Een deel van de rondleiding op de Militaire Drinkwatervoorziening is verwerkt in een korte documentaire en geeft alvast een indruk van een bezoek daaraan:

(Film en montage: Eline Dekker)